Delta bo ponudila brezplačni internet na medcelinskih letih

Matej Huš

17. avg 2024 ob 14:28:49

Ameriški letalski prevoznik Delta je med prvimi, ki bo uvedel brezplačni dostop do interneta na svojih čezoceanskih letih. Tehnologija je na voljo že nekaj časa, a so doslej prevozniki za to storitev zaračunavali. V sredo pa je Delta, za katero je res slab mesec, sporočila, da bo brezplačni Wi-Fi na voljo na letih iz ZDA v Nemčijo, Veliko Britanijo, Nizozemsko, Španijo in Italijo, do sredine prihodnjega leta pa po etapah še na druge konce sveta. Med Francijo in ZDA so ga testno ponujali že nekaj tednov.

Delta ima trenutno povezave med Frankfurtom in Münchnom ter Altanto, Detroitom in New Yorkom, poleti pa še v Stuttgart in Berlin. Za dostop do interneta so na letala namestili satelitske sprejemnike podjetja Viasat, ki nudijo dostop do interneta v sodelovanju s T-Mobilom. Viasat je prvi satelit (Viasat-3 K1), sicer z nekaj težavami, zato ne deluje s polno zmogljivostjo, v ta namen izstrelila aprila lani, še dva pa bo letos in prihodnje leto. Stara tehnologija, ki sta jo nudila Intelsat in Gogo, se poslavlja. Se pa na znotrajcelinskih letih v Evropi postavlja še en sistem, in sicer kombinirani EAN (European Aviation Network), ki ga gradita Deutsche Telekom in Viasat. Ta uporablja tudi zemeljske postaje in je že na voljo na nekaterih Lufthansinih airbusih (A320 in A220).

Delta za uporabi Wi-Fi zahteva registracijo v programu zvestobe SkyMiles, ki pa je brezplačna. V začetni fazi preizkušanja sistema ta ne bo potrebna in bo Wi-Fi na voljo vsem, kasneje pa le članom SkyMiles. Konkurenca ne počiva in prav tako vgrajuje Wi-Fi na letala, ki pa večinoma ni na voljo zastonj.