Starlink bo dražji, kjer je gneče več

Matej Huš

24. sep 2024 ob 09:09:28

Dasiravno je namen Starlinka zagotavljanje internetne povezave povsod, zlasti kjer so klasični načini teže dostopni, saj uporablja satelite, vendarle ni tako zelo univerzalen, kot bi pričakovali. Kjer je pokritost nizka glede na potrebe, bo Starlink odslej zaračunaval pribitek v višini 100 dolarjev. Tako imenovani congestion charge, ki ga na primer poznamo iz nekaterih zahodnih mest kot plačilo za vožnjo z avtomobilom po središču, bo Starlink zaračunal samo enkrat. Če se gneča pojavi kasneje, obstoječi naročniki prispevka ne bodo plačali. Zaračunal pa se bo lahko ob prehodu na nov naročniški paket ali zamenjavi naslova.

Zamisel je seveda preprosta. Kjer je omrežje že sedaj zelo obremenjeno, saj imajo sateliti končno kapaciteto, želi SpaceX potencialne nove naročnike povprašati, ali resnično želijo in potrebujejo storitev. Če se bo v prihodnosti omrežje izboljšalo, se pribitek na tistem področju ne bo več zaračunaval. Starlink torej v resnici želi, da bi ljudje počakali. Kdor se naroči na Starlink in s hitrostjo na obremenjenem področju ni zadovoljen, lahko v 30 dneh prekine naročniško razmerje in dobi omenjeno pristojbino vrnjeno.

SpaceX pa je naredil še korak dlje, saj se lahko zgodi tudi obratno. Kjer je kapacitet bistveno več od naročnikov, lahko slednji prejmejo 100 dolarjev dobroimetja v programu Regional Savings. Možnost je na voljo le v ZDA (100 dolarjev) ali Kanadi (200 kanadskih dolarjev).

V letu 2022 se je prvikrat zgodilo, da so hitrosti na Starlinku zaradi obremenitev opazno upadle. Februarja 2023 so povišali mesečno naročnino na obremenjenih območjih (na 120 dolarjev), na praznih pa znižali na 90 dolarjev. To velja še vedno.