Volvo opustil idejo o zgolj električnih vozilih po letu 2030

Matej Huš

5. sep 2024 ob 23:25:42

Volvo je še pred tremi leti zatrjeval, da bodo po letu 2030 proizvajali le še električne avtomobile. Cilj se sedaj odmika, tudi po tem datumu pa bodo proizvajali vsaj še hibridna vozila, so povedali v švedskem velikanu, ki je sedaj v kitajski lasti. Povpraševanje po električnih avtomobilih se sicer v Evropi umirja, k čemur so prispevale tudi nižje subvencije, dražja vozila, počasno širjenje polnilne infrastrukture in carine na kitajska vozila. Te sicer prizadenejo tudi Volvo, ki je v kitajski lasti in ima tovarne v tej državi.

Investitorji najave niso dobro sprejeli, saj je delnica v zadnjem tednu dni izgubila skoraj desetino vrednosti, podjetje pa je sedaj vredno tikrat manj kot leta 2021. Volvo sicer napoveduje, da bodo leta 2030 več kot 90 odstotkov njihovih avtomobilov predstavljali električni avtomobili in priključni hibridi, preostanek pa bodo klasični hibridi.

Direktor podjetja Jim Rowan poudarja, da še vedno verjamejo v električno prihodnost, a da je pot do tja bolj razgibana, kot so si sprva predstavljali. Potrebe in zmožnosti različnih kupcev so različne, zato ni pričakovati, da se bo prehod zgodil linearno ali sočasno. A dejstvo je, da so električni avtomobili dražji, carine na kitajska vozila pa bodo Volvo še posebej prizadele, ker imajo tam tovarne.