ZDA želijo prepovedati vso kitajsko programsko in strojno opremo v avtomobilih

Matej Huš

23. sep 2024 ob 17:40:43

Ameriško ministrstvo za trgovino želi prepovedati uporabo kitajske programske in strojne opreme v novih avtomobilih, s čimer naj bi domnevno izboljšali nacionalno varnost. Hkrati bi s tem zaščitili druge proizvajalce, saj bi se znebili vseh kitajskih konkurentov. Ne gre le za kitajske proizvajalce avtomobilov, temveč vseh komponent, ki se vgrajujejo v avtomobile, tudi če so ti drugih znamk.

Bidnova administracija se boji, da Kitajska prek programske in strojne opreme zbira podatke o Američanih. Večina modernih avtomobilov je namreč povezana v internet, zato bi lahko v primeru okužb ali zlonamerne programske opreme sproti poročali o opažanjih. Bela hiša je zato že februarja letos naročila preiskavo, ali uvoz kitajskih vozil s tehnologijo za povezljivost z internetom predstavlja grožnjo za nacionalno varnost. V ekstremnih scenarijih se omenja prava apokalipsa, ko bi sovražni akter na daljavo prevzel nadzor nad vozili in povzročil nesreče in zablokirane ceste.

Najenostavnejša rešitev je seveda prepoved vsega, ima pa to resne posledice. V začetku meseca so ZDA že najavile visoke carine na kitajska vozila, denimo 100-odstotno carino na električna vozila iz Kitajske, zvišanje carin na baterije in številne ključne surovine za njihovo izdelavo. Uvoz kitajskih avtomobilov v ZDA sicer ni posebej popularen, s carinami in prepovedmi pa želijo to stanje tudi ohraniti. Izjeme bodo možne, a bo treba pridobiti posebno dovoljenje.

Spremembe bodo začele veljati šele čez nekaj let. Prepoved kitajske programske opreme naj bi uvedli za vozila z modelnim letom 2027, strojno opremo pa bodo prepovedali po letu 2029 ali 2030.