Mercedes-Benz: električna vozila bodo zamudila pet let

Matej Huš

24. feb 2024 ob 10:07:13

Mercedes-Benz, ki je bil napovedal popoln prehod na električna vozila po letu 2030, kjer bo to trg dopuščal, je sedaj omilil ton. Ob razgrnitvi poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje minulega leta so dodali, da bo leta 2030 bržkone le polovica njihovih novih avtomobilov električnih. Vozila z bencinskimi motorji in hibridi bodo še vrsto let ostala del ponudbe. Izvršni direktor Ola Källenius je dejal, da niti v Evropi, ki je najbolj elektrificiran trg na svetu, leta 2030 ne bodo mogli v celoti preiti na elektriko. Dodaja, da bodo tempo prehoda naposled narekovali potrošniki, da pa bo Mercedes-Benz pripravljen. Šele leta 2030 bo polovica vozil električnih in ne že prihodnje leto, kot so napovedovali.

Prodaja električnih vozil v Evropi se sicer močno povečuje. V prvi polovici minulega leta se je povečala za 55 odstotkov, da so dosegli že 13-odstotni delež. V Severni Ameriki in na Kitajskem je zanimanje nekoliko manjše, prehod pa počasnejši. V ZDA je tržni delež električnih vozil osemodstotni. Tudi Teslin direktor Elon Musk je za leto 2024 napovedal počasnejšo rast, Rivian in Lucid pa sploh ne pričakujeta rasti.

Lani je Evropski parlament sprejel prepoved prodaje novih dizelskih in bencinskih avtomobilov po letu 2035. Na koncu je Svet sprejel kompromisni predlog, da bodo dovoljeni tudi avtomobili na ogljično nevtralna tekoča goriva. Za zdaj se torej zdi leto 2035 - za nove avtomobile - tista skrajna meja.