Starlink se je uklonil in bo v Braziliji blokiral X

Matej Huš

4. sep 2024 ob 23:10:29

V Braziliji blokada X-a še traja, vmes pa dobiva tudi komične aspekte. Brazilija je namreč ob blokadi X-a, ki je posledica preiskave, prepovedala tudi rabo VPN-jev za dostop do strani mimo blokade ter zamrznila premoženje na bančnih računih podjetja Starlink. Skupna točka obeh podjetij je lastnik, to je Elon Musk, hkrati pa Starlink omogoča tudi dostop do interneta in X-a, ki ga ni želel blokirati. Sedaj se bo to spremenilo.

Starlin je na X-u sporočil, da bodo spoštovali sodno odredbo in v Braziliji onemogočili dostop do strani X. Medtem na sodišču še vedno izpodbijajo zamrznitev premoženja v državi. Zatrjujejo, da Starlink ne more biti odgovoren za ravnanje X-a niti za plačilo glob, zato naj bi bila blokada računov protizakonita. Sodišče je v petek odredilo blokado X-a, odločitev pa je v ponedeljek potrdil še senat vrhovnega sodišča. Regulator Anatel je sedaj potrdil, da tudi Starlink blokira X.

Razlog za celoten zaplet pa je X-ova nepripravljenost, da odstrani račune, ki po mnenju brazilskih regulatorjev širijo dezinformacije. Sodišče je razsodilo, da mora biti dostop do teh računov med preiskavo onemogočen, česar X ni storil. Sedaj mora X plačati približno milijone evrov globe in imenovati lokalnega zastopnika, ki pa ga nima. Dokler se to ne zgodi, bo ostal blokiran.

Tudi Starlink ni imel izbire, saj ob nadaljnjem ignoriranju odredb sodišče lahko dovolilo tudi zaseg opreme. Starlink ima v Braziliji dobrih dvajset kopenskih postaj.