SpaceX omejil Starlink nad Ukrajino

Matej Huš

11. feb 2023 ob 15:12:30

Kmalu po začetku ruskega napada na Ukrajino se je SpaceX odločil predčasno aktivirati satelitski internet Starlink in donirati na tisoče satelitskih krožnikov za dostop. Poteza je bila tedaj sprejeta z odobravanjem, saj so na tak način omogočili zanesljivejši dostop do interneta kljub uničevanju infrastrukture. Sedaj pa je izvršni direktor Elon Musk priznal, da SpaceX omejuje uporabnost Starlinka za krmiljenje brezpilotnih letalnikov, češ da to nikoli ni bil del dogovora.

Gwynne Shotwell iz SpaceX je dejala, da podjetje nikoli ni želelo, da bi bil Starlink uporabljen v ofenzivne namene. Namenjen je humanitarni uporabi in ne vojaški, pri čemer dopuščajo tudi uporabo za komunikacijo v vojski in podobno. A večinoma je Starlink namenjen civilni rabi. Ne bodo pa dovolili krmiljenja letalnikov, zato so sprejeli potrebne ukrepe, ki to preprečujejo. Kako točno so to storili, SpaceX ni pojasnil.

Poteza je sprožila burne odzive iz Ukrajine. Iz vlade SpaceX-u sporočajo, da se bodo morali odločiti, na čigavi strani so v tej vojni. Iz neuradnih informacij je razbrati, da je Starlink eden ključni načinov za komunikacijo v ukrajinski vojski na terenu, a se že od oktobra pojavljajo težave pri delovanju. Ali gre za posledico SpaceX-ovih ukrepov, niso povedali. Muskove izjave in poteze sicer Ukrajince jezijo že dlje časa, saj tudi Starlink ni bil povsem brezplačen. Najprej je skušal Musk stroške prevaliti na Pentagon, veliko opreme pa so za Ukrajino kupile tudi druge države. Še bolj je razjezil Ukrajince, ko je lani predlagal mirovni sporazum, po katerem bi Rusija obdržala veliko zasedenih ozemelj.