Rusi v indonezijskem gorovju Salak izgubili potniško letalo Sukhoi Superjet 100

Mandi

10. maj 2012 ob 21:55:05

Pozno sinoči po lokalnem času se je rusko potniško letalo Sukhoi Superjet 100 med krajšim promocijskim letom okoli Jakarte v Indoneziji iz še neznanih razlogov nenadoma spustilo z 3000 metrov na manj kot 2000, ter izginilo iz radarja. Na krovu je bilo 8 članov posadke in 40 potnikov, večinoma indonezijskih poslovnežev in novinarjev, ki jih je ruski proizvajalec želel prepričati v nakup letala za notranje in regionalne lete. Reševalna akcija je v ranih jutranjih urah uspela locirati razbitine letala v skoraj vertikalni steni gorovja Salak južno od Jakarte, nekje na višino 1500 metrov. Teren je izredno težko dostopen (zgolj s spustom s helikopterja), še toliko bolj zaradi trenutno zelo slabega vremena v regiji, je pa obsežna ekipa indonezijske vojske že potrdila, da nesreče ni preživel nihče.

Po vseh načrtih bi moralo včeraj letalo opraviti dva krajša demonstracijska leta okoli Jakarte. Prvega so uspešno zaključili in nekaj potnikov je sestopilo iz letala, da so se lahko udeležili večerne molitve, zato točne ocene števila potnikov sprva niso bile točne (najprej 35, nato 33, končno 40 + 8 članov posadke). Pilotiral ga je Alexander Yablontsev, izkušeni ruski pilot z 10.000 urami letanja za sabo in vodilni testni pilot za to letalo, ki je bil odgovoren tudi za vse dotedanje testne vožnje. Let se je začel brez vsakršnih težav, nakar je Sukhoi 21 minut po vzletu brez pojasnil izgubil tretjino višine in 8 sekund kasneje izginil z radarske slike. Klica na pomoč ni bilo, o črni skrinjici pa tudi še ni besede.

Novica je silno neprijetna za Rusijo, ki je v letalu videla priložnost za revitalizacijo nekoč mogočne letalske industrije, in se je nadejala predvsem prodaje na tujih trgih. Ciljali so na 1000 prodanih letal, trenutno pa je v Indoneziji vladalo zanimanje za takojšen nakup 42 letal. Posel je seveda že postavljen na led, vendar pa ruske oblasti ohranjajo upanje, da bi z hitro in odločno reševalno akcijo nekako našli odgovore in si povrnili zaupanje pri kupcih in potnikih. V pomoč so že poslali dve transportni letali Il-76, dva helikopterja BK-117 in vso potrebno reševalno opremo in osebje.

Indonezijska gora Salak že ima dolgo in žalostno zgodovino letalskih nesreč. Le nemalo pred včerajšnjim dogodkom so trije piloti izgubili življenje med testnim letom na njeni severozahodni strani, tri leta prej pa je v trku indonezijskega vojaškega letala umrlo 18 ljudi. Pred tem še pet junija 2004, dva aprila 2004, sedem oktobra 2003 in ena oseba oktobra 2002.