Pred Intelom so hudi časi

Matej Huš

3. avg 2024 ob 11:30:56

Včeraj je v četrtek ob razgrnitvi poslovnih rezultatov za minulo četrtletje razočaral vse, od zaposlenih do investitorjev. Ustvarili so več kot 1,6 milijarde dolarjev izgube, kar je štirikrat več od četrtletja pred tem. Prihodki ne rastejo po pričakovanjih, saj so z 12,8 milijarde dolarjev upadli za odstotek. Pred Intelom je težavno obdobje, saj tehnološko zaostajajo za konkurenco, obeta pa se jim kolektivna tožba zaradi defektnih procesorjev 13. in 14. generacije (Raptor Lake), ki se kvarijo, a jih Intel ne želi odpoklicati.

Podjetje bo zato poseglo po drastičnih ukrepih. Odpustili bodo do 15 odstotkov zaposlenih, kar predstavlja okrog 19.000 ljudi. Za zdaj so potrdili, da podjetje moralo zapustiti 15.000 ljudi. V prihodnjih letih želijo prihraniti 10 milijard dolarjev letno, kar bodo dosegli z manjšim številom zaposlenih, krčenjem vlaganja v raziskave in razvoj, manj oglaševanja. Preverili bodo vse tekoče projekte in se osredotočili le na ključne, ukinili bodo izplačevanje dividend delničarjem, varčevali bodo na vseh področjih.

To pa z drugimi besedami pomeni, da se podjetje dejansko bori za preživetje. Delničarji so nad prognozo razočarani, zato je delnica podjetja včeraj izgubila 26 odstotkov vrednosti in pristala na najnižjem tečaju po letu 1997. Delnica je sicer že dlje časa padala, saj je podjetje komajda ustvarjalo kaj dobička.

V Intelu imajo težave. Na področju umetne inteligence niso pomemben igralec, kot sta Nvidia in v manjši meri AMD. Grafični čipi še niso navdušili, na področju prenosnih računalnikov pa mu grozijo izdelki ARM-ja, Appla in Qualcomma. Microsoftov Surface Laptop na primer ne uporablja več Intelovih procesorjev. Veliko pričakujejo od nove generacije s podporo umetni inteligenci Lunar Lake, a to morda ne bo dovolj, je dejal finančni direktor David Zinsner.