FBI je že vdrl v telefon napadalca na Trumpa

Jurij Kristan

17. jul 2024 ob 21:28:33

Iz FBIja so sporočili, da so v dveh dneh po sobotnem poskusu atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa že uspeli vdreti v mobilni telefon strelca Thomasa Matthewa Crooksa.

V prvi polovici leta 2016 smo bili priče razburljivemu dvoboju med uradom FBI in Applom. Po terorističnem napadu v San Bernardinu so namreč zvezni preiskovalci od Appla želeli pomoč pri odklepanju napadalčevega iPhona, kar pa so v Cupertinu zavrnili z očitkom, da preiskovalci od njih de facto zahtevajo namestitev stranskih vrat v naprave, kar bi lahko usodno vplivalo na področje šifriranja in varnost ter zasebnost uporabnikov telefonov. FBI je nato vendarle uspel vdreti v telefon s pomočjo zunanjih pogodbenikov, kjer smo šele leta 2019 dognali, da je šlo za avstralsko firmo Azimuth Security. Apple si je s tisto epizodo utrdil sloves podjetja, ki skrbi za zasebnost uporabnikov, vajo pa so pozneje tudi še ponavljali, denimo leta 2020 po terorističnem napadu v Pensacoli.

Kako drugačni časi so sedaj, kaže primer poskusa atentata na Donalda Trumpa na shodu pri Butlerju v Pensilvaniji. Zvezni preiskovalci so še v nedeljo, dan po napadu, poročali, da jim v lokalnem uradu v telefon napadalca Thomasa Matthewa Crooksa ni uspelo vdreti, zato so napravo poslali v centralni laboratorij FBI v Quantico. Tam imajo očitno precej bolj zmogljive načine odpiranja telefonov, saj so v napravo vstopili v enem dnevu. Če se je pred osmimi leti komercialno področje trenja šifriranih mobilnih sistemov šele razvijalo, je danes polno bolj ali manj razvpitih imen, kot je denimo Cellebrite, ki organom pregona širom sveta ponujajo storitve izvažanja podatkov iz zaklenjenih naprav. Ali je šlo v tem primeru za pristope, razvite v zveznem uradu, ali pa za pomoč od zunaj, niso razkrili.