Tesla povečala proizvodnjo in prodajo vozil

Matej Huš

2. okt 2024 ob 21:22:08

V minulem četrtletju je Tesla rahlo povečala proizvodnjo in prodajo vozil, so sporočili iz podjetja. Poslovne rezultate minulega četrtletja bodo sicer obelodanili 23. oktobra popoldne, že sedaj pa so razkrili prodajne številke. Skupno so prodali 462.890 vozil, proizvedli pa so jih še nekaj več, in sicer 469.796. Levji delež odpade na modela 3 in Y, ki so ju proizvedli 443.668. Rast segmenta drugo, kamor sta doslej spadala modela S in X, je znašala osupljivih 91 odstotkov, a razlog za te impresivne številke je prodaja Cybertrucka, ki je vključen mednje. Drugi pomemben podatek je nameščena kapaciteta baterij. Tesla je namestila 6,9 GWh kapacitet.

Prodaja se je torej v primerjavi z istim četrtletjem lani povečala za šest odstotkov, kar je za odtenek slabše od pričakovanj. Prodaja modelov 3 in Y se je sicer povečala le za štiri odstotke. Investitorji niso navdušeni nad rezultati, zato je delnica podjetja izgubila skoraj štiri odstotke. Skrbi predvsem konkurenca, tako v obliki klasičnih proizvajalcev (Ford, General Motors) kot drugih novih proizvajalcev, denimo Riviana. General Motors beleži 60-odstotno rast prodaje električnih avtomobilov v minulem četrtletju, kar pa je seveda pri nizkih številkah lažje dosegljivo. Prodali so 32.100 enot. Tesla ostaja daleč največji ameriški proizvajalec električnih avtomobilov.

Naslednji korak, ki ga Musk obljublja že leta, so samovozeči taksiji. Tu Tesla zaostaja za konkurenco, denimo Waymo in Pony.ai.