Slovenija bo postala polnopravna članica Evropske vesoljske agencije

Matej Huš

19. jun 2024 ob 12:07:27

Štirinajst let po tem, ko je Slovenija postala sodelujoča članica Evropske vesoljske agencije in osem let po pridruženem članstvu, bo postala polnopravna članica. Slovenija je včeraj podpisala sporazum o članstvu z ESA, po njegovi ratifikaciji pa bo to tudi postala. Slovenija bo 23. polnopravna članica.

Slovenija je leta 2016 postala pridružena članica, leta 2020 pa je podpisala novi dogovor o okrepljenem sodelovanju, ki je vseboval določbo, da lahko po preteku petletnega obdobja postane polnopravna članica. Sporazum sta podpisala slovenski premier in generalni direktor ESA Josef Aschbacher. Poudarila sta, da je Slovenija v zadnjih dveh desetletjih močno napredovala, aktivno sodelovala in pomembno prispevala k programom agencije. Trenutno so v orbiti trije slovenski sateliti. V sektorju vesoljske tehnologije aktivno deluje več kot 40 malih in srednjih podjetij. Leta 2023 je Slovenija pripravila nacionalno strategijo na tem področju.

Članstvo v ESA prinaša obveznosti in prednosti. Letna članarina se bo v prihodnjih letih povišala s 500.000 evrov na 1,7 milijona evrov. Bodo pa sedaj slovenska podjetja, institucije in strokovnjaki lahko sodelovali v programih, do katerih sedaj niso mogli. To sta temeljni tehnološki raziskovalni program ter znanstveni program. Slovenski strokovnjaki pa bodo sodelovali v telesih agencije. Pričakujejo se tudi posredni učinki, saj bodo slovenska podjetja bolj prepoznavna in bodo lažje sodelovala s partnerji iz drugih držav v vesoljskem sektorju. V minulih osmih letih so slovenska podjetja z EA podpisala 114 pogodb v vrednosti 42,1 milijona evrov.