Slovenija postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije

Matej Huš

6. jul 2016 ob 09:20:16

Slovenija je postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije (ESA), ki združuje 22 polnopravnih članic iz Evrope, potem ko je bila od leta 2008 sodelujoča država in od leta 2010 evropska sodelujoča država (ECS). Pogodbe o ECS trajajo pet let, zato je bila lani Slovenija v precepu, kaj storiti. Na pristojnem ministrstvu so se tedaj odločili, da Slovenija stori korak naprej in da je prioriteta čim prej postati polnopravna članica.

Sporazum o pridruženem članstvu, kar je zadnji korak pred polnopravnim članstvom, prinaša več pravic in tudi obveznosti. Članice ESA so države EU (razen Hrvaške, Slovaške, Bolgarije, Litve, Latvije, Malte in Cipra), Švica in Norveška, pridružena članica pa je še Kanada. Polnopravno članstvu v ESA je mogoče pričakovati leta 2019 ali kasneje, saj mora biti država načeloma vsaj dve leti pridružena članica.

Sporazum o pridruženem članstvu v ESA je minister za gospodarstvu v Parizu podpisal včeraj. To je pomemben korak tako za znanost kakor tudi gospodarstvo, saj so s tem slovenska podjetja dobila možnost sodelovanja na vseh razpisih ESA, medtem ko so doslej lahko konkurirala samo s povabilo partnerja iz države, ki je članica ESA.

Proračun ESA znaša 4,4 milijarde evrov, ki jih prispevajo države članice in Evropska unija. Približno četrtina proračuna se nabere iz obvezne članarine, preostanek pa države vplačajo glede na projekte, v katerih želijo sodelovati. Slovenski prispevek je za letos izračunan na 400.000 evrov, se bo pa ta številka zaradi sporazuma o pridruženem članstvu revidirala navzgor. To je odvisno od tega, katere programe bo Slovenija izbrala. Članstvo v ESA se gospodarstvu obrestuje, saj multiplikativni učinki članarine za polnopravne članice dosegajo faktor med 2 in 7, a seveda ne čisto takoj.

Veliko si od članstva obeta tudi znanost, saj ESA izvaja vrsto izjemno pomembnih in zanimivih znanstvenih projektov. V javnosti je gotovo najbolj odmeval pristanek na kometu, znan je tudi navigacijski sistem Galileo, nekoliko manj izpostavljena pa je še kopica drugih projektov (npr. Copernicus).

To je že druga velika novica o približevanju svetovnim znanstvenim organizacijam, saj je slovenska vlada aprila napovedala, da bo Slovenija nadaljevala proces pridruževanja CERN-u.