Applov iOS bo podprl slovenščino

Matej Huš

11. jun 2024 ob 21:28:08

Apple bo naposled podprl slovenski jezik v svojem operacijskem sistemu iOS, je videti iz predoglednih verzij nove različice. V iOS 18, ki bo predvidoma izšel septembra, bo namreč na voljo prevod v slovenščino. Zakaj tako dolgo niso dodali našega jezika, uradno ni jasno, saj so na primer hrvaščino podpirali že vrsto let. Prevod v nov jezik je za Apple zanemarljiv strošek, a so si v podjetju bržkone izračunali, da brez slovenščine ne izgubljajo skoraj nič uporabnikov. Vemo pa, zakaj je Apple sedaj naš jezik vendarle dodal.

V to ga je prisilila država. Aprila letos je bila sprejeta novela zakona o javni rabi slovenščine, ki med drugim zahteva, da morajo operacijski sistemi in uporabniški vmesniki omogočati izbor slovenščine in črkovanja v tem jeziku. Določbe se bodo začele uporabljati v 18 mesecih po sprejetju zakona, zato je Apple pohitel in podporo dodal. Slovenščina bo na voljo tudi v iPad OS 18.

Do sprejetja novela zakona Slovenija ni uspela izpogajati prevoda. Kljub pozivom, tudi v Evropskem parlamentu, je Apple ostal gluh. A zakonska prisila je podjetja sedaj vendarle predramila. Zakon si ni namenjen zgolj proti Applu, čeprav gre v konkretnem členu zakona za enega največjih zavezancev. Enaka določila bodo morali spoštovati tudi vsi ostali ponudniki, od Microsofta, ki je Windows prevedel že pred tremi desetletji, do novejših igralcev. Slovenščina je tudi uradni jezik Evropske unije.