Applov nov programski jezik Swift

Matej Huš

5. jun 2014 ob 23:29:22

Apple je na dogodku WWDC presenetil vse prisotne in razkril nov programski jezik z imenom Swift, ki so ga v veliki tajnosti pripravljali zadnja štiri leta. Swift želi nadomestiti Objective-C in Python, od katerih je Applovih besedah precej hitrejši, in postati prva izbira pri programiranju aplikacij za OS X in iOS.

Sintaksa in logika jezika, ki se ju lahko naučite v priročniku, ki ga je Apple že postavil na iTunes, sta precej podobni Objective-C. Sprememb je le toliko, da bi programiranje potekalo hitreje in predvsem z manj napakami, ki jih lahko v Objective-C hitro zagrešimo. Poleg glavnih inspiracij so pri razvijanju Swifta črpali tudi iz Rusta, Haskella, Rubyja, C# in CLU. Za primerjavo: klon Flappy Bird je mogoče sprogramirati v enem delovniku.

Zanimivo je, da je Apple uspel jezik razviti v strogi tajnosti, kar je izjemno težko. Projekt je trajal vsega štiri leta, in sicer se je začel julija 2010 kot samostojni projekt zgolj nekaj posameznikov. Dodatni inženirji so se mu pridružili leta 2011, glavni projekt ekipe Apple Developer Tools pa je postal šele julija lani. In do danes je zrasel v samostojni delujoči jezik. Apple pravi, da je izjemno hiter, saj naj bi kompleksno sortiranje izvedel skoraj štirikrat, šifriranje RC4 pa kar 220-krat hitreje kot Python.

V zadnjem času je bilo razvitih cel kup novih jezikov, ki pa nekako niso zmogli premagati starih dinozavrov. Swift ima precejšnje možnosti, da mu to uspe, saj za njim stoji Apple. In vsakdo, ki je kdajkoli programiral mobilne aplikacije, ve, da ne sme izpustiti platforme iOS, kjer je treba delati, kot zapoveduje Apple. Strah je sicer odveč, saj bo še vedno paralelno podprt Objective-C, tako da ne bo treba na vrat na nos skočiti v nov jezik. Vseeno pa bo prehod z Objective-C dober, saj ga je že pošteno načel čas, ugotavljajo na ArsTehnici.