OpenAI in Scarlett Johansson

Matej Huš

26. maj 2024 ob 20:05:45

Scarlett Johansson je obtožila OpenAI, da so brez njenega dovoljenja poustvarili njen glas v svojem glasovnem pomočniku. Dejala je, da jo je Sam Altman že lani povprašal, ali bi bila posoditi glas, kar je zavrnila. Tik pred izdajo pomočnika jo je poklical še enkrat, a ga je vnovič zavrnila. Nato je OpenAI izdal glas Sky, ki ji je bil izjemno podoben. Scarlett Johansson je na družbenih omrežjih ostro napadla OpenAI in napovedala tudi tožbo, na kar se je OpenAI odzval spravljivo. Čeprav po lastnih besedah niso uporabili njenega glasu, temveč drugo najeto glasovno igralko, so iz uvidevnosti vseeno umaknili Sky.

Washington Post sedaj poroča, da ne gre za izgovor, temveč da OpenAI resnično ni uporabil glasu Scarlett Johansson. Pridobili so več dokazov in pričevanj, da so glasovno igralko za Sky najeli, še preden so stopili v stik s Scarlett Johansson. Dogovorili so se že junija lani, torej več mesecev pred komunikacijo s Scarlett Johansson. Kljub temu glasu Sky ne moremo uporabiti, zato tudi Scarlett Johansson bržčas ne bo tožila podjetja.

Izbira Scarlett Johansson bi bila spričo njenega nastopa v filmu Her zelo poetična. Tudi zato ji je javnost odločno stopila v bran, ko so bile njene obtožbe še zelo verjetne. Umetna inteligenca za trening potrebuje velikanske količine podatkov, po možnosti dobrih podatkov, čim bolj strukturiranih, opisanih in urejenih.