The New York Times toži OpenAI in Microsoft

Matej Huš

27. dec 2023 ob 20:44:06

Na manhattenskem sodišču je The New York Times vložil tožbo zoper podjetje OpenAI, ki razvija popularni model umetne inteligence ChatGPT, in Microsoft, ki je pomemben lastnik, uporabnik in tudi razvijalec. V tožbi podjetjema očitajo neupravičeno rabo več milijonov člankov časnika za trening umetne inteligence. Višine zahtevane odškodnine niso opredelili, škoda pa naj bi šla v milijarde dolarjev, trdijo. Zahtevajo tudi uničenje zbirke podatkov za trening in nastalega modela.

Podobne tožbe v ZDA že potekajo, a The New York Times je z naskokom največja medijska hiša, ki se je odločila zanjo, OpenAI in Microsoft pa največja igralca na drugi strani sodne klopi. Tožba lahko zato predstavlja precedenčni primer, ki bo postavil smernice o dopustni in nedopustni rabi avtorsko zaščitenih vsebin - besedil, slik, videoposnetkov in drugih - za trening umetne inteligence. Medtem ko avtorji modelov umetne inteligence trdijo, da se tudi ljudje učijo iz obstoječih izdelkov in da v modelih nikjer ni avtorsko zaščitenih vsebin, lastniki avtorskih pravic trdijo, da gre za velikansko zlorabo njihovega dela. K temu pripomore dejstvo, da se v financiranje umetne inteligence zlivajo milijarde dolarjev, medtem ko je na primer The New York Times eden izmed redkih medijev, ki je vzpostavil finančno vzdržen digitalni poslovni model.

OpenAI in Microsoft se na tožbo še nista odzvala. Ne glede na izid tožbe na tem sodišču, pa bo primer - bodisi ta bodisi kakšen naslednji - pot končal na vrhovnem sodišču, so prepričani pravni strokovnjaki. Da trenutni divji zahod ne bo trajal dolgo, kažejo tudi ravnanja vpletenih. Associated Press je na primer julija sklenil dogovor o licenciranju z OpenAI, založnik Axel Springer pa ta mesec.