Digital Sky Technologies kupil ICQ

Matej Huš

2. maj 2010 ob 10:49:02

Digital Sky Technologies (DST) je najavil namero o prevzemu ICQ-ja, ki je od leta 1998 v lasti AOL-a. Za nakup bodo odšteli 187,5 milijona dolarjev, čeprav je AOL sprva hotel iztržiti dvakrat več. Na lanski dražbi so sodelovali še Naspers, ProfMedia in Tencent, a so ponudili premalo.

ICQ je bil eden prvih sistemov za instantno sporočanje (angl. instant messaging, IM), ki je bil sprva popularen po vsem svetu, kasneje pa ga je na Zahodu izpodrinila konkurenca. Leta 1996 predstavljeni ICQ izraelskega podjetja Mirabilis je ostal priljubljen v Rusiji in drugih vzhodnoevropskih državah, znatno število privržencev ima še v Nemčiji in Izraelu.

ICQ je od junija 1998 v lasti AOL-a, saj je tedaj slednji za 407 milijonov dolarjev prevzel celoten Mirabilis. Mnogi so se takrat spraševali, čemu je bil prevzem potreben, saj je imel AOL že svoj program za IM, ki se je imenoval AIM, in ga je kasneje poenotil z ICQ-jem. ICQ ima dandanes 32 milijonov obiskovalcev na mesec, dostopen pa je v 16 jezikih.

Digital Sky Technologies je bil ustanovljen leta 2005 in je zrasel do največjega internetnega podjetja na rusko govorečem območju. Skupaj s partnerskim DST Global imata deleže v Facebooku, Zyngi in GroupOnu.