Qualcommovi PC čipi bodo Snapdragoni X

Jurij Kristan

11. okt 2023 ob 21:39:28

Pri Qualcommu so razkrili ime svoje prihodnje družine sistemskih čipov za zmogljivejše PC računalnike, ki naj bi prispela prihodnje leto: Snapdragon X.

Qualcomm je s sistemskimi čipi Snapdragon dobro utrjen na področju zmogljivejših pametnih telefonov, seveda pa si prizadeva prodreti tudi drugam, to se pravi na področje PCjev in strežnikov. Snapdragoni že poganjajo nekatere šibkejše in cenejše osebne računalnike, kot so chromebooki in Microsoftovi Surface Laptop Go. Tu gre za snapdragone 7c in 8cx, oziroma po Microsoftovem poimenovanju, čipe SQ. Vsi so šibkejše sorte, vsaj v primerjavi z izdelki na arhitekturi x86, s katerimi področje obvladujeta Intel in AMD, in zanje poganjanje nativnih aplikacij za Okna zaradi emulacije predstavlja zahtevno breme. Toda podjetje je že več let globoko v razvoju strategije, s katero želijo na področju okenskih računalnikov napraviti nekaj podobnega, kot je uspelo Applu s prelomnimi sistemskimi čipi Apple M: razvoj zmogljivih računalniških procesorjev na osnovi Armovih arhitektur, ki bi se lahko kosali s procesorji vrste x86.

Ta prizadevanja slonijo na nakupu podjetja Nuvia leta 2021, kjer je tudi več nekdanjih Applovih razvojnikov, ki so pomagali pri čipih Apple M. Zaradi tega smo lahko videli več navzkrižnih tožb, tako s strani Appla - ki pa jo je aprila letos umaknil - kakor s strani Arma. Ne glede na omenjene pravne tegobe so v Nuvii razvili novo procesorsko jedro, ki je imelo sprva kodno ime Nuvia Core, lansko leto pa so CPU poimenovali Oryon. Gre za prvo Qualcommovo procesorsko jedro po jedru Kryo pred osmimi leti. Sedaj je ime dobila celotna platforma sistemskih čipov, ki se bo imenovala Snapdragon X. Kot smo lahko pričakovali, bodo ti čipi poleg Oryona vsebovali še Qualcommovo grafično vezje, koprocesor za pospeševanje strojnega učenja (NPU) in vgrajene modeme, ki so še vedno ena poglavitnih prednosti Američanov v branži.

Še vedno pa je uganka bržkone ključna postavka: katere ase ima podjetje v rokavu glede poganjanja nativnih okenskih aplikacij na Armovih arhitekturah. Več bomo izvedeli konec tega meseca na prireditvi Snapdragon Summit.