September je bil z naskokom najbolj rekorden mesec

Matej Huš

6. okt 2023 ob 07:57:40

Po sorazmerno toplem poletju, ki je bilo v Evropi peto najtoplejše v zgodovini meritev, je za nami neverjetno vroč september. Globalno je bil letošnji september najtoplejši doslej, in sicer je prejšnji rekord iz leta 2020 je presegel za 0,5 °C, kar je največja spremembe doslej. Še nikoli ni bil kakšen mesec - katerikoli, ne le september - od preteklega rekorda toliko toplejši. Od dolgoletnega povprečja pa je bil september 1,8 °C toplejši. To že presega cilje iz pariškega dogovora, s katerimi smo segrevanje ozračja želeli omejiti na 1,5 °C.

Letošnje leto je na dobri poti, da postane najtoplejše doslej. Povprečna globalna temperatura je bil od januarja do septembra za 0,05 °C višja kot leta 2016, ki nosi dosedanji rekord. Razlogov za letošnji rekord je sicer več. Najtopleje je bilo v Severnem Atlantiku, kjer že več mesecev vztraja močna temperaturna anomalija. Prav tako je bilo rekordno vroče na Kitajskem, blizu pa je tudi Južna Amerika. Eden izmed pomembnih dejavnikov je pojav El Nino, ki se letos krepi, potem ko je od leta 2020 do letos vztrajala La Nina. V zadnjih mesecih pa El Nino povzroča dvig globalnih temperatur. Manjši efekt ima tudi močnejši izsev Sonca, ki ima predvidljivo periodo 11 let. Ne pozabimo pa niti na zmanjšanje senčenja zaradi znižanih emisij žveplovih oksidov in aerosolov.

Pričakovati je, da bo vroče tudi prihodnje leto, ko bo El Nino predvidoma dosegel vrh. V letih 2025 ali 2026 pa bi bilo lahko hladneje kot letos, a še vedno nad dolgoletnim povprečjem. Odveč je poudarjati, da je zaloga ledu na Antarktiki rekordno nizka, na Arktiki pa blizu minimumov.