Izvorna koda MS DOS 4.0 javna

Matej Huš

26. apr 2024 ob 23:27:12

Microsoft je na Github postavil izvorno kodo operacijskega sistema MS DOS 4.0, potem ko sta verziji 1.25 in 2.0 tam že desetletje. MS DOS 4.0 je izšel leta 1988 in tedaj ni požel veliko navdušenja, še danes pa ga nostalgiki raje preskočijo. Ta verzija ima tudi neslavni rekord, da je med vsemi izdanimi verzijami DOS-a najbolj potratna, saj je potrebovala tedaj astronomskih 92 kB pomnilnika. DOS 6.0 ga je na primer potreboval le še 72 kB.

Da se je DOS 4.0 znašel med odprto kodo, je najbolj zaslužen Connor "Starfrost" Hyde, ki je prebrskal svoje arhive. Microsoft in IBM sta sedaj DOS izdala pod MIT-ovo licenco, ki šteje med odprtokodne.

MS DOS je operacijski sistem, ki ne zna izvajati več programov hkrati. A ne bi bilo treba, da je tako. Sočasno je potekal tudi razvoj MT DOS (multitasking DOS), za katerega pa nikoli ni bilo dovolj navdušenja, da bi ga izdali kot samostojni operacijski sistem. Znašel se je le na nekaterih evropskih računalnikih, če so ga namestili OEM-i. Izvorne kode za MT DOS žal niso več našli - morda se to v prihodnosti spremeni - zato ga niso mogli odpreti javnosti. Je pa Microsoft v preteklosti razkril še nekaj druge kode, denimo za Word za Windows 1.1a in prvotni Windows File Manager.