Po Atlasu Atlas

Matej Huš

18. apr 2024 ob 22:16:54

Dan po slovesu od hidravličnega humanoidnega robota Atlas se je pokazalo, kaj so imeli pri Boston Dynamicsu v mislih z izjavo, da se upokojuje hidravlični Atlas. Predstavili so njegovega naslednika, novega Atlasa, ki je v celoti električen. Atlas nove generacije ima električne aktuatorje, ki mu omogočajo lažje premikanje. Opremili so ga tudi z umetno inteligenco in sposobnostjo strojnega učenja, da bo lahko izvajal kompleksne naloge in se privajal na nove situacije.

Med drugim je novi Atlas tudi bistveno tišji, kar je ključna značilnost, če ga želimo redno uporabljati v človeških bivalnih okoljih. Električni aktuatorji so tihi, odzivni, učinkoviti in zmogljivi. Atlas je še vedno videti kot humanoid, torej ima dvoje rok in nog, stiliziran trup, več senzorjev in kamer. Na posnetku, s katerim so pospremili rojstvo novega Atlasa, je jasno videti, da ima več prostostnih stopenj v gibanju, denimo da se lahko udi obračajo za 360°.

Podatkov o dobavljivosti, natančnih tehničnih specifikacijah ali ceni še ni. A ni dvomiti, da jih bomo dobili kmalu, saj je od Hyundaijevega prevzema Boston Dynamics precej bolj tržno naravnan. Za zdaj so dejali, da ga bodo v naslednjih letih testirali z majhno skupino strank.