V Kanadi bodo občutno zvišali plače znanstvenikov na začetku kariere

Matej Huš

18. apr 2024 ob 21:50:16

Kanadska vlada je sporočila, da bodo v reševanju problema preslabo plačanih doktorskih študentov in podoktorskih raziskovalcev občutno zvišali njihove prejemke. Državne štipendije, ki jih sicer prejema manjši del raziskovalcev, a so na številnih univerzah osnova za izračun tudi za drugače financirane raziskovalce, bodo višje zaradi dodatnih petih milijard kanadskih dolarjev, ki jih bodo v naslednjih letih vložili v znanost.

Štipendije za magistrske študente se bodo povišale s 17.500 na 27.000 kanadskih dolarjev letno, doktorske štipendije z 20.000-35.000 na enotnih 40.000 kanadskih dolarjev, podoktorske pa s 45.000 na 70.000 kanadskih dolarjev. Hkrati bodo v prihodnosti povečali tudi njihovo število, da bo čez pet let razpisanih že 1720 mest več kot trenutno. Sistem štipendij bodo poenotili, saj se bo današnjih 10 programov zamenjalo z enim samim, ki bo imel tri range: za magistrske, doktorske in podoktorske študente. Gre za največji enkratni dvig obsega sredstev za znanost v Kanadi. Poleg višjih prejemkov bodo v naslednjih petih letih povečali tudi obseg sredstev na projektnih razpisih. Kritiki sicer opozarjajo, da bo večina koristi dostopnih šele čez pet let, saj bo v naslednjih dveh letih na voljo le dodatnih 228 milijonov kanadskih dolarjev, prihodnje leto pa so na sporedu volitve.

V znanosti je slabo plačilo sodelavcev na pogodbah za določen čas že dlje časa resen problem, ki načenja tudi ustroj in vzdržnost akademskega sistema. V minulih letih so zato v ZDA in Kanadi že potekali protesti, ki so v ZDA dosegli zvišanja plač za raziskovalce na začetku kariere. V Kanadi je povprečna plača okoli 60.000 dolarjev, torej so trenutni prejemki podoktorskih raziskovalcev močno pod povprečjem, v prihodnosti pa ga bodo ujeli in vsaj spočetka presegli.

V Sloveniji mladi raziskovalci (doktorski študentje) začnejo z osnovno plačo 1815 evrov bruto na mesec, asistentje z doktoratom (podoktorski raziskovalci) pa 2485 evrov bruto - podatka bosta veljala po zvišanju 1. 6. 2024. V minulem četrtletju je povprečna plača v državi znašala 2364 evrov bruto.