Po petih mesecih zlomil Denuvo

Matej Huš

6. apr 2024 ob 06:09:48

V igri Hogwarts Legacy je Denuvo poskrbel za močno zaščito, ki domala onemogoča nepooblaščeno igranje oziroma piratiziranje. Igra si zapomni konfiguracijo računalnika in izračuna prstni odtis bistveno natančneje kot Windows, nato pa na Steamu preveri, če ima uporabnik veljavno licenco. Preveritev se izvede ob zagonu in nato ponovi še večkrat med igranjem, vsakokrat so udeleženi Steamovi strežniki. Sistem je skoraj nemogoče prelisičiti.

Skoraj. Maurice Heumann je zadnjih pet mesecev svojega življenja posvetil razstavljanju Denuva. Na svojem blogu je opisal svoje početje, pri čemer je nekatere detajle zgolj preletel, saj ni želel ustvariti priročnika za pirate, temveč zgolj opisati svoje popotovanje. Cilj je bil preprost: pognati svojo igro na drugem računalniku, konkretno na prenosniku.

Ugotovil je, kako lahko ustvari žeton, ki se sicer ustvari na primarnem računalniku in omogoča igranje igre. Pojasnil je, kako je iskal vsa mesta, kjer igra preverja avtentičnost. Da jo je uspel prestaviti na sosednji računalnik, je moral igro "popraviti" na 2000 mestih! Izdelek še vedno ni popoln, saj se igra občasno sesuje, a vsaj zažene se.