Photoshop prihaja na Chromebooke

Primož Resman

29. sep 2014 ob 20:40:46

Kot kaže bo na Chromebookih, večinoma cenovno ugodnih prenosnikih, na katerih teče ChromeOS, mogoče poganjati Adobov Photoshop. Ta za retuširanje slik najbolj poznan program bo na Chromebookih sicer na voljo v precej omejenem obsegu, saj so na Adobovih strežnikih zaenkrat na voljo le predprijave, kjer bodo prve odobrene šele čez tri do štiri tedne, obenem pa so sprva na voljo le za severno-ameriške študentske uporabnike Adobovih oblačnih storitev Creative Cloud. Ti bodo dobili polno zmogljiv Photoshop, ki bo tekel v oblaku, ter bo, zaradi relativno majhne shrambe v Chromebookih, vse datoteke shranjeval neposredno na Googlov oblak Drive in jih od tam tudi nalagal. Ker bo sam program prav tako tekel v oblaku, potrebe po nadgradnjah in posodobitvah ne bo, vsakič se bo namreč naložila najnovejša verzija. Omejitve se pokažejo le pri funkcijah, ki se v polnih izdajah sicer izvajajo na grafičnih procesorjih, ki tukaj ne bodo na voljo.

Glavni argument proti Chromebookom je bil do sedaj prav omejen obseg zmožnosti, ki so jih ponujali, saj je ChromeOS komaj kaj več od brskalnika, brskanje po datotekah na lokalnem diskovju (oz. USB ključkih, pomnilniških karticah, itd.) je relativno omejeno, praktično vso programje se je izvajalo v brskalniku, itd. Za večino manj zahtevnih uporabnikov to pravzaprav ni težava, saj že tako ali tako veliko večino opravil počenjajo v brskalnikih oz. bi jih lahko premaknili tja z namiznih aplikacij (poslušanje glasbe, gledanje filmov, ustvarjanje in pregledovanje dokumentov), a vseeno velik del ljudi potrebuje nekoliko zmogljivejšo strojno in programsko opremo.

Dotična najava je le prvi del zbirke Creative Cloud, ki bo na voljo na Chromebookih ter bi bila lahko tudi prvi znak, da Google s ChromeOS misli resno oz. si želi narediti resnega tekmeca operacijskim sistemom Windows, OS X in Linux. Z Androidom so že pokazali, da imajo denar, znanje in sposobnost narediti povsem konkurenčno platformo, s svojim naborom storitev pa bi bili lahko s podporo industrije resen tekmec tudi na namizju, dokler je to sploh še pomembno.