Visa in Mastercard bosta zaradi sodne poravnave v ZDA znižala provizije

Matej Huš

27. mar 2024 ob 21:34:27

Visa in Mastercard sta v skoraj dve desetletji trajajoči tožbi, ki so ju proti podjetjema vložili trgovci, sprejela poravnavo. Znižala bosta provizije za izvajanje kartičnih plačil, ki so v ZDA dosegale tudi štiri odstotke. S tem bodo trgovci, posredno pa potrošniki, privarčevali vsaj 30 milijard dolarjev v naslednjih petih letih. Provizije pa bodo še vedno precej višje kot v EU, kjer jih omejuje zakonodaja.

V ZDA znašajo provizije povprečno dva odstotka, za bolj prestižne kartice pa lahko dosežejo tudi štiri odstotke. Trgovci zato že dlje časa trdijo, da jih Visa in Mastercard neupravičeno molzeta, zaradi česar so leta 2005 vložili tožbo. Samo lani je šla v ZDA za provizije Vise in Mastercarda 101 milijarda dolarjev. Iz teh provizije se financirata Visa, Mastercard, banke izdajateljice in tudi različni programi ugodnosti in zvestobe, ki jih imajo posamezne kartice.

Podjetji sta se zavezali, da bosta za naslednjih pet let zamrznili provizije, ki ne bodo presegle 2,26 odstotka. V povprečju bodo provizije vsaj 0,07 odstotne točke nižje od trenutnega povprečja. Trgovci pa bodo imeli možnost, da bo cena pri plačilu z nekaterimi vrstami kartic dražja.

Vsi trgovci sicer niso navdušeni nad dogovorom - potrditi ga mora še sodišče - ki jim v resnici prinaša malo. Kaj se bo zgodilo čez pet let, je nemogoče napovedati. Prihranek 30 milijard dolarjev se nanaša na znižanje stroškov v primerjavi z današnjimi vrednostmi. A ob tem ostaja dejstvo, da so ti še vedno najvišji v razvitem svetu.

V Veliki Britaniji so to opazili po odhodu iz EU, ko so provizije za kartična plačila močno poskočile, vmes pa je Amazon grozil s prenehanjem sprejemanja nekaterih britanski kartic. V Evropi so provizije močno regulirane in ne smejo presegati 0,3 odstotka za plačila s kreditnimi karticami in 0,2 odstotka za plačila z debetnimi karticami.