Amazon: Britanske kreditne kartice Visa so predrage

Matej Huš

17. nov 2021 ob 19:18:43

Amazon je svojim strankam sporočil, da od 19. januarja dalje ne bodo mogle več uporabljati kreditnih kartic Visa, ki so bile izdane na Otoku. Razlog je seveda preprost, in sicer finančen. Provizije, ki se plačujejo ob plačilu s kartico, so po Amazonovih besedah previsoke. To je povezano z izstopom Velike Britanije iz Evropske unije, zaradi česar je v začetku leta Visa dvignila provizije (interchange fees). Podobno je storil tudi MasterCard, saj od brexita za Otočane ne velja več evropska omejitev teh provizij.

Še vedno bo moč uporabljati debetne kartice, vključno z Visinimi, in kreditne kartice izdajateljev MasterCard in American Express. Tudi kreditne kartice Visa, ki so bile izdane izven Velike Britanije, bodo normalno delovale. So pa v Amazonu strankam z Otoka ponudili 20 funtov dobropisa, če naslednji nakup že sedaj plačajo kako drugače kot z Visinimi kreditnimi karticami.

Visa je odločitev komentirala z razočaranjem, da Amazon omejuje izbiro potrošnikom. Ob tem so jeli zagotoviti, da v tem božičnonakupovalnem obdobju vse vise še normalno delujejo. Dodali so, da si bodo prizadevali najti skupni jezik, da bi lahko kreditne kartice ostale v uporabi tudi prihodnje leto. Amazon je seveda diametralno nasprotnega mnenja in poudarja, da bi z razvojem pričakovali, da bodo stroški plačil in transakcij padali, ne pa rasli.

Za zdaj je težko reči, ali se bo Amazonova napoved uresničila. Za razliko od manjših trgovcev je Amazon dovolj močan, da si lahko privošči pogajanje in izsiljevanje. Poleg provizij ob plačilih se plačuje tudi pristojbina za vstop v sistem, ki je prav tako odvisna od individualnega dogovora. Četudi na koncu Amazon in Visa najdeta skupni jezik, pa podobne možnosti manjši trgovci ne bodo imeli. Ti bodo morali sprejeti višje provizije, potem pa se bodo sami odločili le, ali jih bodo prevalili na kupce.

Višine provizij so dobro varovana skrivnost. Splošni zneski so znani, potem pa se trgovci pogajajo posebej. Oktobra je Visa provizije za plačila med EU in Veliko Britanijo povišala na 1,3 in 1,15 odstotka (za kreditne in debetne kartice). Pred tem so znašale 0,3 in 0,2 odstotka. Že v letih 2014-2018 se je višina provizij več kot podvojila, ugotavlja britanski regulator.