Prvo poročilo Evropske komisije o dejanski porabi novo registriranih osebnih vozil

Gašper Žejn

23. mar 2024 ob 23:06:26

Po aferi Dieselgate se je spremenilo precej na področju emisij cestnih vozil. Sprejet je bil takozvani globalno usklajeni preizkusni postopek za lahka vozila oz. WTLP, ki je odpravil razlike v testiranju vozil za različne trge in prinesel tudi bolj merodajne ocene porabe goriva in emisij. Ena izmed novih zahtev za dajanje na trg vozil v Evropski uniji je tudi obvezno nameščena certificirana naprava za merjenje dejanskih emisij vozila. Naprava zbira podatke o porabi goriva in jih posreduje proizvajalcu, ta pa jih je dolžan posredovati Evropski komisiji.

Na podlagi tako pridobljenih podatkov je Komisija izdala prvo poročilo o realnih emisijah novo registiranih avtomobilov in kombiniranih vozil. Poročilo temelji na podatkih zbranih v letu 2021, nabor podatkov pa zaradi postopnega uvajanja še ne vključuje vseh vozil in proizvajalcev. Posredovani so bili podatki za približno 10% vseh novo registriranih osebnih avtomobilov v EU ter 1% kombiniranih vozil, zaradi reprezentativnosti pa se nadaljnja analiza osredotoča zgolj na osebna vozila.

Rezultati kažejo, da ne-elektrificirana vozila v povprečju potrošijo za približno petino oz. 20% več goriva kot navajajo njihovi WLTP testi. Za uporabnika to pomeni, da je potrebno k oglaševani porabi po WLTP metodi prišteti še 1 do 1,5 litra na 100 km. Precej slabše je pri priključnih hibridih, kjer WLTP test pretirano upošteva vožnjo na elektriko. Realna poraba goriva je pri hibridih precej višja in odstopa za kar 250%, torej porabijo v povprečju 3,5-krat toliko goriva, kot oglašujejo proizvajalci. Priključne hibride se očitno polni precej bolj poredko kot pa so proizvajalci predvidevali.

Čeprav je bilo zajetih zgolj 7 odstotkov novo registriranih vozil, pa prva analiza daje vedeti kakšnih vpogledov v doseganje zniževanja emisij si lahko obetamo v prihodnje.