Amazon bo odprl spletno trgovino za Android

Matej Huš

6. jan 2011 ob 09:45:54

Amazon misli resno s svojo spletno trgovino za Android, saj jo je včeraj odprl za razvijalce. Letna članarina za razvijalce stane 99 dolarjev (prvo leto je bodo oproščeni), medtem ko Google računa enkratno pristojbino v višini 25 dolarjev. Kot pravijo, bo ponujala kar nekaj prednosti v primerjavi z Googlovim Android Marketom. Glavna naj bi bila preverjene aplikacije, saj bo vsako preizkusil Amazon, preden se bo znašla v prodajalni, in obširnejši opis. Pornografija, škodljive, nekoristne in zlobne aplikacije tako ne bodo imele možnosti. Še letos bodo izdali tudi končno verzijo, ki bo odprta vsem (geografsko bo še zmeraj omejena na ZDA).

Amazon bo prodajalcem posredoval bodisi 70 odstotkov prodajne cene aplikacije ali 20 odstotkov priporočene cene, odvisno katera vrednost bo višja.

Problem za Android pa postaja razdrobljenost. Aplikacije so naprodaj na Googlovem Android Marketu, sedaj dobiva konkurenco iz Amazona, svoje alternative pa omenjajo še mobilni operaterji, kot so Mobile. To pomeni, da bodo morali kupci aplikacijo iskati na več krajih, kar gotovo ne vpliva pozitivno na uporabniško izkušnjo. Razen v Sloveniji seveda; tod ne bo niti ene spletne trgovine.