KDE Plasma 6 je tu

Matej Huš

29. feb 2024 ob 23:07:51

Dočakali smo novo verzijo namiznega okolja KDE Plasma za Linux. Po večletnem pričakovanju, saj je od izida KDE 5 minilo že dolgih deset let - resda so ga vmes posodabljali - smo naposled dobili KDE Plasmo 6. Ta prinaša tudi novo verzijo frameworka Qt 6 in novi Wayland, čeprav podpira tudi še X11. Na prvi pogled velikih sprememb ni opaziti, še manj revolucije. Novosti so globoko v drobovju. Novo namizno okolje je na voljo v distribuciji KDE neon 6, naložimo pa ga lahko tudi v druge, denimo Arch Linux, openSUSE Tumbleweed, OpenMandriva Lx itd.

Glavne novosti so torej privzeta uporaba Waylanda, podpora za HDR (high dynamic range), izboljšave uporabniškega vmesnika, popravki sistemskih nastavitev, boljša aplikacija Discover in kopica novih ozadij. Podpora HDR še ni končana, a vsaj na Intelovih karticah deluje brez težav. Nekoliko več neugodnosti je z Nvidiinimi karticami. Druge novosti so še plavajoči pulti, nove teme, nove privzete nastavitve, osvežena Sapica (Breeze), izboljšano iskanje, vrnitev Kocke in kopica novih programov.

Nova KDE Plasma je že prevedena v 33 jezikov, med katerimi je tudi slovenščina. Prevod namiznega okolja in zbirko priročnikov aplikacij je bil izveden v okviru projekta Odprtokodna programska oprema na rabljenih računalnikih in v izobraževanju, pri katerem so sodelovali študenti Biotehniške fakultete in Fakultete za računalništvo in informatiko. Projekt je financirala Univerza v Ljubljani.