Izšel KDE 4.9

Matej Huš

3. avg 2012 ob 23:41:29

Z začetkom meseca je izšla tudi nova verzija grafičnega okolja za Linux KDE. V verzijo 4.9, ki je po pravilu po pol leta nasledila prejšnjo inačico, so programerji stlačili precej novosti, nekaj stabilnostnih izboljšav in kakšno pohitritev. Posodobljene so vse tri verzije, torej KDE Plasma Workspaces, KDE Applications in KDE Platform.

Prenovljen je upravitelj datotek Dolphin, ki je na primer dobil možnost prikaza metapodatkov (ločljivost slike itd.) in razvrščanje po njih. Spremenjeno oziroma dopolnjeno je preimenovanje datotek (podprt inline renaming), posodobljen je zavihek Places, boljše je iskanje. Nov vtičnih dodaja podporo za Mercurial. KDE Okular je končno dobil možnost shranjevanje in tiskanje opomb (annotations) v PDF, dopolnjena je tudi aplikacija Kontact, ki sedaj omogoča uvoz stikov iz Thunderbirda in Evolutiona. Pomembna novost je še vključitev knjižic API za predvajalnik MPRIS2. Poleg teh in nekaterih drugih novosti je odpravljenih še cel kup hroščev.

Prihodnja verzija se bo bržkone imenovala KDE 5, njen razvoj pa trenutno poteka pod kodnim imenom Frameworks 5. Gradila bo na Qt 5, ki naj bi izšel še ta mesec. Prevedeni paketi za KDE 4.9 še niso na voljo, a bodo kmalu, lahko pa si seveda prenesete izvorno kodo.