Kompromis: po 2035. bo v EU dovoljen tudi nakup avtomobilov na ogljično nevtralno gorivo

Matej Huš

27. mar 2023 ob 16:44:27

Pred poldrugim mesecem smo poročali, da je Evropski parlament izglasoval prepoved prodaje novih dizelskih in bencinskih avtomobilov po letu 2035. Zadnji korak pred uveljavitvijo uredbe je bila še formalna potrditev Sveta, kjer pa se je zapletlo, saj je Nemčija kljub potrditvi lanskega oktobra sedaj rožljala z vetom. Nemški minister Volker Wissing je namreč želel dodatne izjeme glede e-goriv. Sedaj so dosegli kompromis, tako da je Nemčija veto umaknila, države članice pa bodo o predlogu glasovale jutri, in sicer njihovi ministri, ki so pristojni za energetiko.

Nemška vlada in Evropska komisija sta se dogovorili, da bo še naprej dovoljena prodaja vozil z motorji z notranjim izgorevanjem, ki jih bodo poganjala sintetična goriva. To pomeni, da bo dovoljena nova registracija vozil, če bodo uporabljala izključno ogljično nevtralna goriva. Še vedno ni jasno, kako bodo to dosegli, saj predlog uredbe predvideva obvezno razlikovanje med tradicionalnimi in sintetičnimi gorivi, tako da motorji s prvimi ne bi mogli delovati.

Sintetična goriva so združljiva s tradicionalnimi, a so ogljično nevtralna. To je možno zato, ker vsako nastajanje ogljikovega dioksida še ne pomeni neto emisij. Pomemben je namreč cel krog ogljika, torej poenostavljeno povedano, kdaj je bil ogljik iz ogljikovega dioksida, ki nastaja, nazadnje v zraku. Živa bitja na primer niso problematična, ker ogljikov dioksid proizvajajo iz hrane, ki je rasla nedavno in je tedaj vezala ogljikov dioksid iz zraka (to ne velja za intenzivno kmetijstvo, kjer se uporabljajo gnojila, mehanizacija in goriva). Neto emisij potemtakem ni. Drugače je s fosilnimi gorivi, saj njihova uporaba v ozračje spušča ogljik, ki je bil milijone let zakopan pod zemljo. Sintetična goriva pridobivajo iz ogljikovega dioksida, ki ga z uporabo obnovljivih virov energije pretvorijo v ogljikovodike, zato njegovo izgorevanje ne povzroča neto emisij.