Signal bo končno omogočil skrivanje številke

Matej Huš

21. feb 2024 ob 08:12:24

Signal velja za eno najbolj varnih aplikacij za šifrirano in anonimno komunikacijo, a ima opazno luknjo zaradi dizajna. Za komunikacijo moramo deliti svojo telefonsko številko, kar je lahko prepreka za popolno anonimnost. Preprosta rešitev obstaja, a jo je Signal uvedel šele sedaj. Dobil je uporabniška imena oziroma vzdevke. Rešitev je trenutno na voljo le v najnovejši verziji beta, sčasoma pa bo pricurljala do redne različice.

Vsakdo si bo sedaj lahko namesto telefonske številke izbral uporabniško ime, ki ga bo delil s stiki, s katerimi bi želel komunicirati. Aplikacija bo resnično telefonsko številko prikazala le, če bo sogovornik stik že imel v svojem adresarju. V vseh ostalih primerih pa bo vzdevek ostal vzdevek, bo pa seveda lahko sogovornik v svojem prikazu popravil imena ostalih sodelujočih v pogovorih. V Signalu bo možno nastaviti, da bo naša telefonska številka privzeto skrita, zato nas ne bo mogel najti nihče, tudi kdor bo že imel našo telefonsko številko, če ne bo poznal vzdevka.

Novosti so torej tri: telefonska številka sogovornikom ne bo več vidna, kar bo privzeta nastavitev. Drugi dve novosti pa bo treba ročno vključiti. Izbrali si bomo lahko vzdevek, ki ga bomo delili tudi s kodo QR. Tretja možnost pa je zasebnost na steroidih. Možno se bo povsem skriti in tako nas ne bo našel nihče, četudi bo poznal našo telefonsko številko.

Signal s tem odpravlja napako, ki je doslej za res varno komunikacijo terjala nakup telefonov in številk za enkratno rabo (burner phone). Telefonska številka bo sicer še vedno ostala ključna za namestitev in delovanje Signala, a je ne bo videl več nihče, če tega ne bomo želeli. To seveda ni popolna rešitev, a zadovoljiv kompromis med varnostjo in uporabnostjo. Storitev, ki v celoti temelji na uporabniških imenih brez telefonske številke, bi namreč hitro privabila vse vrste spama. Zato Signal tega nima še niti v načrtih.