Open Whisper Systems razkril podatke iz tajne sodne odredbe

Matej Kovačič

6. okt 2016 ob 17:19:36

Signal, ki ga razvija podjetje Open Whisper Systems velja za eno najbolj uporabnih aplikacij za varno komuniciranje preko mobilnih telefonov. Na voljo je tako za Android, kot tudi iOS (in trenutno še kot namizna (Google Chrome) aplikacija), omogoča pa močno šifriranje sporočil in pogovorov.

Podjetje Open Whisper Systems oziroma njegovi ustanovitelji so namreč pred časom razvili šifrirni protokol Signal, ki ga poleg aplikacije Signal uporabljajo tudi nekatere druge aplikacije za varno komunikacijo, med drugim tudi WhatsApp, Alo, Facebook Messenger in (deloma) Viber.

Čeprav navedene aplikacije uporabljajo isti kriptografski protokol, Signal velja za najbolj varno in najbolj enostavno aplikacijo, ki hrani kar najmanj podatkov o svojih uporabnikih.

Ker aplikacija uporablja šifriranje med končnimi točkami (tim. end-to-end šifriranje) in ker beleži le minimalno število metapodatkov, je komuniciranje z uporabo te aplikacije načeloma zelo varno.

To se je izkazalo tudi pred kratkim, ko je podjetje Open Whisper Systems od ameriške države tajno sodno odredbo (tim. gag order), ki je zahtevala, da FBI posreduje vse podatke o dveh potencialnih uporabnikih Signala.

Ameriško tožilstvo je namreč Open Whisper Systems posredovalo dve telefonski številki z vprašanjem ali imate registrirana Signal računa ter v primeru, da je temu tako, zahtevalo posredovanje vseh podatkov o teh uporabniških računih.

Ena izmed telefonskih številk ni imela registriranega Signal računa, za drugo pa so zaposleni pri Open Whisper Systems FBI posredovali vse podatke, ki so jih imeli. To pa so bili: datum in čas ustvarjanja Signal računa ter datum in čas, ko je bil uporabnik z danim računom nazadnje povezan na Signalove strežnike.

Ostalih podatkov o uporabnikih Open Whisper Systems nima in jih zato tudi ne more posredovati.

Ker je bila sodna odredba tajna oziroma je naslovniku prepovedovala govoriti o njenem obstoju, so se pri Open Whisper Systems obrnili na ACLU in z njihovo pomočjo pred sodiščem sprožili pritožbeni postopek zaradi zahteve o tajnosti. 29. septembra so s pritožbo uspeli in nato podatke o tem objavili na internetu.

Vsekakor je omenjena novica za Signal uporabnike dober znak, da ne rečemo signal, da je aplikacija zasnovana na način, da čim bolje ščiti zasebnost svojih uporabnikov...