Altman išče sedem bilijonov dolarjev

Matej Huš

12. feb 2024 ob 08:02:37

Sam Altman se je po poročanju The Wall Street Journala sestal z več investitorji, tudi s Saudsko Arabijo, Softbankom in TSMC-jem, kjer išče pripravljenost za vstop v enega največjih projektov v zgodovini. Ker OpenAI za razvoj umetne inteligence potrebuje hitre čipe in predvsem veliko teh čipov, ki niso niti poceni niti enostavno pripravljeni, predlaga vzpostavitev nove iniciative za razvoj umetne inteligence. Vanjo bi se povezali proizvajalci čipov, proizvajalci električne energije, investitorji in ostali zainteresirani deležniki.

Cilj je postaviti nove kapacitete za proizvodnjo čipov, ki so uporabni v umetni inteligenci. Altman ocenjuje, da bi za to potrebovali od pet do sedem bilijonov dolarjev. To so zneski, ki si jih je že težko predstavljati. Šest bilijonov dolarjev približno proračun ameriške zvezne vlade. Svetovna prodaja čipov je lani dosegla približno 530 milijard dolarjev (0,53 bilijona dolarjev). Postavitev nove tovarne za proizvodnjo polprevodniških čipov po navadi stane okrog 10 milijard dolarjev. Altman poudarja, da bi večino sredstev lahko zbrali s posojili.

Da svet potrebuje več čipov, se načeloma strinjajo vse države. ZDA so sprejele novo zakonodajo (CHIPS Act), ki prinaša 52 milijard dolarjev subvencij in vzpodbud. V Evropi se prav tako subvencionirajo nove tovarne za gradnjo čipov. A znesek, ki ga predlaga Altman, je tako absurdno visok, da še ni jasno, ali je uspel dobiti kakršnakoli zagotovila.