Dva odstotka elektrike v ZDA gresta za bitcoin

Matej Huš

4. feb 2024 ob 22:32:24

Že leta pišemo, da je poraba električne energije za rudarjenje bitcoina znatna. Zaradi zasnove te kriptovalute se to ne spreminja - medtem je ether na primer postal precej bolj okolju prijazen - zato poraba ostaja visoka. Ameriška Agencija za informacije o energiji (EIA) ocenjuje, da se za rudarjenje bitcoina v ZDA porabi od 0,6 do 2,3 odstotka vse električne energije.

Rudarjenja na osebnih računalnikih ali domačih skupkih grafičnih kartic ni več, tudi domači namenski čipi (ASIC) postajajo preteklost. Danes se bitcoin rudari v specializiranih obratih, ki imajo namensko strojno opremo. Glavni razlog so cene električne energije, zato ti obrati delujejo tam, kjer je cena nizka. Zanimivo je, da se je rudarjenje v zadnjem času iz Kitajske selilo v ZDA, saj je Kitajska prepovedala transakcije s kriptovalutami. Leta 2020 so v ZDA narudarili tri odstotke bitcoina, leta 2022 že 38 odstotkov.

Iz tega je možno izračunati tudi porabo električne energije, ki jo ocenjujejo na 25 do 91 TWh letno. To pomeni, da se za bitcoin porabi toliko energije kot za kakšno zvezno državo - večjo ali manjšo pa je odvisno od tega, katero mejo izberemo. Svojo analizo je opravila tudi EIA, ki je našla 101 obrat za rudarjenje in ocenila, da njihova združena poraba obsega 2,3 odstotka ameriške električne energije. Večina je lociranih bodisi v Teksasu bodisi na severovzhodni obali.