Ethereum postal PoS, konec rudarjenja

Matej Huš

15. sep 2022 ob 21:03:33

Danes se je uspešno zaključila velika nadgradnja omrežja Ethereum, imenovana Merge, ki korenito spreminja način potrjevanja transakcij in zagotavljanje avtentičnosti zapisov v verigi blokov. Po današnji spremembi se za te namene ne uporablja več računska moč (proof of work), temveč vložki (proof of stake). Prehod, ki so ga načrtovali od leta 2016 in vmes tudi večkrat preložili, je uspel brez težav. Z njim je poraba električne energije za delovanje Ethereuma padla za več velikostnih razredov (vsaj 99 odstotkov), koncept rudarjenja ethra pa je izumrl (še vedno se lahko rudarijo nekatere druge kriptovalute).

Nadgradnja se je v resnici začela že 6. septembra, ko so izvedli nadgradnjo Bellatrix. Ko se je danes zjutraj narudaril zadnji blok z vrednostjo TTD (Terminal Total Difficulty) 58750000000000000000000, se je začela nadgradnja Pariz. Tehnično je s tem postopek končan, videli pa bomo, kako se bo odrazil v uporabi omrežja. Prehod na PoS pomeni, da transakcije potrjujejo zaupanja vredni deležniki, ki v ta namen zastavijo nekaj svojega ethra. Algoritem bo nato vsakokrat izbral naključni odbor oziroma skupino deležnikov, ki bodo potrdili transakcije. Potrdijo se le tedaj, ko so veljavne, torej imajo izvorni računi kritje, prejemniki so veljavni naslovi itd. Za potrjevanje dobijo deležniki nekaj ethra, a precej manj kot za rudarjenje, ker postopek ni računsko zahteven. Če pa bi kdo izmed deležnikov potrjeval neveljavne transakcije, bi izgubil vložek.

Po uspešni spremembi se tečaj ethra ni bistveno spremenil, je pa nekaj ur pozneje padel za osem odstotkov. Istočasno so padle tudi kriptovalute, denimo bitcoin za poltretji odstotek.