Rudarjenje bitcoina predstavlja odstotek svetovne porabe energije?

Dare Hriberšek

26. avg 2018 ob 22:15:57

Znano je, da rudarjenje kriptovalut golta enormne količine energije, a kot kaže, so bile naše predstave glede tega nekoliko podhranjene. To izhaja iz poročila Arvinda Narayanana, profesorja s Princetona, ki je dokument pripravil za Odbor ameriškega senata za energijo in naravne vire.

V njem ugotavlja, da je edini dejavnik, ki odločilno vpliva na količino tako porabljene energije, cena bitcoina. Če se ta poviša, se poveča tudi količina energije in obratno. Vsa naprezanja in vlaganja v učinkovitost in ekološkost rudarjenja so po njegovem mnenju kapljica v morje v primerjavi s celotno porabo. Po Narayananovem mnenju doslej tudi nismo dovolj upoštevali porabe energije, ki gre za hlajenje vroče elektronike v rudarskih sistemih.

Skratka, po njegovih ocenah rudarjenje bitcoina vsak dan zahteva pet gigavatov energije, ker je precej več od dosedanjih predpostavljanj. Gre za nekaj manj kot en odstotek vse porabljene energije na svetu, približno primerljivo porabo pa imata ameriški zvezni državi Ohio in New York.

Do številke je Narayanan prišel tako, da je izračunal koliko energije je potrebno za izračun 50 milijard milijard hashev na sekundo, pri čemer je predpostavljal, da vsi rudarji uporabljajo energetsko najbolj učinkovite sisteme. Za vstopne podatke je uporabil specifikacije proizvajalca rudarskega sistema, ki opredeljujejo porabo take naprave in število hashev, ki jih je z njo mogoče izračunati v sekundi.