ICANN želi domensko alternativo za 192.168.x.x

Matej Huš

30. jan 2024 ob 22:22:08

ICANN je predlagal uvedbo nove vrhnje internetne domene, ki pa ne bi nikoli deloval v internetu. Podobno kot je blok 192.168.x.x namenjen interni uporabi v lokalnih omrežjih in se nikoli ne prevaja izven omrežja, želi ICANN sedaj vzpostaviti vrhnjo domeno .INTERNAL z istim namenom. Ideja ni nova, saj sega že v leto 2020, ko je bil na mizi še predlog za domeno .PRIVATE. Zaradi dvoumnosti in drugačnega pomena v nekaterih jezikih - pa tudi zaradi neupravičena namigovanja na zasebnost - so se naposled odločili za .INTERNAL.

Ali se bo nova domena uveljavila, ICANN ne more določiti. Njihov posvetovalni odbor za varnost in stabilnost (SSAC) lahko izda le priporočila, ki pa jih morajo naposled sprejeti in udejanjiti aktivni deležniki, torej proizvajalci opreme in uporabniki. Razlogov za njeno uvedbo več, med njimi pa je tudi potreba po standardizaciji. Trenutno mnogo podjetij in proizvajalcev uporablja ad hoc domene za interna omrežja, kar lahko vodi do sporov. WRT na primer uporablja .LAN, D-Link ima .dlink in podobno. Tudi uporabe ad hoc domen ICANN ne more preprečiti, predlaga pa opustitev nesistematične rabe.

Preden bo .INTERNAL postal uradno priporočilo, ga mora potrditi še ICANN-ov upravni odbor. Dotlej lahko oddate tudi svoje predloge. Tu ni pričakovati zapletov. Drugo vprašanje pa je, ali se bo res kaj spremenilo.