ICANN-ovi spodrsljaji se vrstijo

Matej Huš

15. jun 2012 ob 17:14:27

Zdi se, kakor da bi ICANN hotel javnost prepričani o lastni nesposobnosti, saj se spodrsljaji in čudne odločitve v postopku registracije novih vrhnjih domen kar vrstijo. Ta teden se jim je primerilo, da so nehote objavili poštne naslove nekaterih prijaviteljev, ki so vložili vloge za registracijo novih vrhnjih domen. Zaskrbljujoče je, da se jim je to zgodilo ponovno.

Sistem za vnašanje vlog so namreč začasno ugasnili aprila, ko je postalo jasno, da ne deluje po pravilih. Izkazalo se je namreč, da je mogoče pregledovati vloge ostalih uporabnikov, zato so ga dober mesec ugasnili, analizirali incident in pozneje ponovno zagnali. ICANN tedaj kar nekaj tednov ni vedel, kdo vse je kaj videl in kako dolgo bo odprava težave trajala. Naposled so vse skupaj vendarle postavili pokonci in vnos vlog izpeljali do konca. Neverjetno je, da se jim je blamaža iste vrste zgodila ponovno, saj so spet ušli podatki. To pot gre za odgovore na šesto in sedmo vprašanje v vlogi, kjer so zapisani poštni naslovi. ICANN je to pot spodrsljaj urno odpravil.

Poleg nehotenih napak pa je ICANN tarča ostrih besed tudi zaradi idej, kako bi rešili problem večkrat zahtevanih domen. Približno 10 odstotkov domen si je namreč zaželelo več prijaviteljev, zato bo ICANN izvajal arbitražo. Problem je, da se ta ne bo odvijala za vse hkrati, ampak želijo paketno obdelavo po 500 hkrati. Vloge se bodo v pakete razvrstile po kontroverznem sistemu, kjer bo vsak prijavitelj vnaprej nominiral nek točen čas in datum. Takrat se bo moral povezati na ICANN-ovo spletno stran in poslati zahtevek, sistem pa bo zahtevke razvrstil glede na poslano natančnost (torej vsaka sekunda zamude ali prehitevanja bo pomenila manjše možnosti za uvrstitev v prvi paket). Večina prijaviteljev tej ideji nasprotuje, saj je nepoštena (latenca iz Avstralija do ICANN-ovih strežnikov je pač neprimerno večja kot iz ZDA) in bi pomenila, da bi domene iz drugega paketa oživele šele čez več mesecev ali celo let. ICANN bo končno odločitev sprejel konec meseca na kongresu v Pragi.