ICANN želi omejiti anonimno registracijo domen

Matej Huš

26. jun 2015 ob 13:00:18

Vsaka domena ima javno dostopen zapis WHOIS, kjer je mogoče videti podatke o lastniku domene, ki jih ta vnese pri registraciji. Sistem se je skozi leta izrodil in danes je čedalje več domen registriranih anonimno, saj registrarji v polje WHOIS vpišejo posrednikove (proxy) podatke. Vrhovni regulator domenskega prostora ICANN želi temu napraviti konec, pri čemer so njegovi največji podporniki založniki in ostali imetniki avtorskih pravic.

ICANN je v javno obravnavo poslal 98-stranski sveženj novih pravil, v katerih je pravica do anonimne registracije prek posrednika precej okrnjena. Trenutno kakšnih bistvenih omejitev ni, po novem pa želijo od vseh domen, ki se ukvarjajo s komercialno dejavnostjo, pridobiti resnične podatke o lastniku in prepovedati registracijo prek posrednika. Problem je, da ni povsem jasno, kaj bo štelo pod komercialno dejavnost. Je to že stran, ki se delno financira prek AdSensa? Ker niti delovna skupina znotraj ICANN-a ni poenotena glede novih pravil, so k razpravi pozvali javnosti.

Razlogov, zakaj bi lastnik domene želel ostali anonimen, je obilica. Imetniki avtorskih pravic trdijo, da jim ta anonimnost otežuje pregon kršiteljev avtorskih pravic, ki jih morajo preganjati sodno. Javno dostopne informacije WHOIS bi jim seveda omogočile, da osebne podatke pridobijo kar brez odredb sodišča, neposredno iz baze o domenah. Drugi pravijo, da bi sprememba uporabnike zaščitila pred nepoštenimi poslovnimi praksami, saj bi imeli informacijo o lastniku domene.

ICANN je že prejel na tisoče odzivov, v katerih lastniki domen protestirajo proti novosti, saj imajo različne legitimne razloge, da želijo ohraniti anonimnost. Proti spremembi se je izrekla tudi EFF, ki sodi med največje organizacije za zaščito pravic in zasebnosti. Razkrivanje telefonske številke, naslova prebivališča in polnega imena lahko namreč posamezniku povzroči precej težav

ICANN bo komentarje in odzive po elektronski pošti sprejemal do 7. julija. Dva tedne pozneje bo poročilo pripravilo njihovo osebje, do kakršnekoli spremembe pa bodo pretekli še vsaj meseci, saj jo bo moral izglasovati ICANN-ov upravni odbor.