Nemške železnice iskale administratorja za Windows 3.11 for Workgroups

Matej Huš

29. jan 2024 ob 21:24:35

Na nemških zaposlitvenih portalih se je pojavil nenavaden oglas, s katerim je Deutsche Bahn iskal administratorje z znanjem operacijskega sistema Windows 3.11 for Workgroups. Gre za 30 let star sistem, ki je izšel konec leta 1993 in je že zdavnaj zastarel. Četrtletje pozneje, torej februarja 1994, je izšel še Windows 3.11, katerega poznavanje takisto zahtevajo v oglasu. Kandidati morajo poznati tudi DOS in druge stare Microsoftove sisteme. Danes okrog 11.30 je oglas skrivnostno izginil, kar je še podžgalo špekulacije o razlogih zanj. Delovno mesto so oglaševali kot delo na daljavo, opis pa je vključeval posodabljanje gonilnikov in vzdrževanje sistema.

Uporaba starejših operacijskih sistemov v industriji in na produkcijskih sistemih ni tako zelo neobičajna, saj se delujočih strojev in sistemov pogosto ne menja, še zlasti če niso priključeni v internet ali kako drugače ogroženi. Na jedrskih podmornicah britanske mornarice še vedno teče Windows XP, če omenimo le najbolj ekstremen primer. Nemški hitri vlaki ICE pa so šele leta 2015 dobili možnost oddaljenega prenašanja rezervacij - dotlej so jih prenašali na disketah.

Nemški oglas je bil sicer precej nenavadno strukturiran, zato ni nemogoče, da ga je napisala umetna inteligenca. Od kandidatov je zahteval poznavanje sistemov, kakršen je Sibas (Siemens Bahn Automatisierungs System). Kaj točno pomeni posodabljanje gonilnikov, ni jasno. Proizvajalci kakršnekoli strojne opreme so že zdavnaj nehali izdajati gonilnike za Windows 3.11, ima pa Deutsche Bahn več vzdrževalnih pogodb in morda bo moral kandidat sam pisati kodo. Tudi ni jasno, kaj je mišljeno kot vzdrževanje starih sistemov.

Windows 3.11 na modernih računalnikov ne deluje, pa tudi v klasičnih navideznih strojih ima lahko težave. A kdor bi vseeno želel preizkusiti prazgodovinski operacijski sistem, ga lahko požene kar iz brskalnika.