Biokemiki s Harvarda prirejali posnetke v več deset študijah

Matej Huš

23. jan 2024 ob 21:55:55

Raziskovalci z uglednega inštituta Dana-Farber za raziskave raka, ki je del medicinske fakultete na Harvardu, so prirejali posnetke v objavljenih znanstvenih člankih. Vodilni raziskovalci, med katerimi sta tudi direktor in pooblaščenec za integriteto, so v vsaj 37 člankih objavili posnetke, ki so bili prirejeni s Photoshopom ali podobnimi orodji. Preiskava dodatnih člankov še poteka.

V začetku leta so drugi raziskovalci na blogu For Better Science objavili sum, da so v 57 študijah objavljeni posnetki, ki so prirejeni. Med osumljenci so tudi izvršna direktorica Laurie Glimcher, operativni direktor William Hahn in celo pooblaščenec za integriteto v raziskavah Barrett Rollins. V internem pregledu, ki ga je sprožilo internetno razkritje, je inštitut odkril 37 primerov. Šest člankov bodo umaknili, v 31 pa bodo objavili popravke. Za ostalih 20 člankov preiskava še poteka, večinoma pa so nastali izven inštituta.

Rollins ob tem pojasnjuje, da to še ne pomeni, da je šlo za neetično ravnanje in namerno zavajanje. To je kar težko verjeti, ker so na fotografijah jasno prekopirani rezultati, podvojene packe in podobno. Rollins trdi, da so napake pogosto nenamerne, kar pa se pri kopiranju lis po barvanju western zdi nemogoče.