Hud vihar v RIKEN-u zaradi lažnih objav o matičnih celicah

Matej Huš

14. jun 2014 ob 12:39:31

Letošnja zgodba o revolucionarni metodi za pripravo matičnih celic z izpostavitvijo neugodnim pogojem, ki se je izkazala za veliko prevaro, bo imela resnejši epilog, kot smo pričakovali. Medtem ko so najprej sankcije grozile le avtorici prispevka in mogoče ostalim sodelujočim, bo RIKEN zaprl in reorganiziral celoten oddelek, so sporočili na novinarski konferenci v Tokiu.

RIKEN je največji japonski inštitut za raziskave na področju STEM (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika), ki zaposluje več kot 3000 ljudi (to je približno trikrat več kot Inštitut Jožef Stefan) na sedmih lokacijah na Japonskem. Eden izmed oddelkov je tudi Center za razvojno biologijo v Kobeju (CDB), kjer je delala Obokata, ki je objavila članka z lažnimi navedbami.

RIKEN je imenoval poseben odbor, ki je na novinarski konferenci predstavil rezultate preiskave incidenta. Ugotovili so, da v CDB vlada pomanjkljiv nadzor in da je strašna želja po prelomnih objavah povzročila prenaglo objavo člankov. Potem ko je preiskovalni odbor že aprila opozoril na nepravilnosti, je RIKEN imenoval tudi poseben odbor za reforme, ki predlaga korenito reorganizacijo. Čeprav glavni delež krivde nosi Obokata, so okrcali tudi njenega nadrejenega, soavtorja članka in namestnika direktorja CDB-ja Teruhika Wakayamo, kjer je Obokati zaupal na besedo in revolucionarnih navedb ni natančno pregledal ali preveril. Ugotovili so, da se odgovornost razteza vse do vrha RIKEN, zato za vse odgovorne zahtevajo posledice. Disciplinske ukrepe bo določil še tretji odbor, ki je zadolžen samo za primerno kaznovanje vpletenih.

Tako resno so se Japonci lotili čiščenja nečednosti, ki jih je povzročila objava Obokate. Zanimiv je zaključek, da je sestavni del problema organiziranost CDB-ja in gonja za objavami, zato bodo predlagali temeljito reorganizacijo, najverjetneje kar oblikovanje novega inštituta. Tako resno Japonci jemljejo čast in integriteto.