Bo pravica do pozabe omejena samo na EU?

Dare Hriberšek

11. jan 2019 ob 17:54:25

Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije Maciej Szpunar je podprl Google pri zavzemanju, da bi se posameznikova pravica do pozabe izvajala samo pri iskalnih poizvedbah, ki potekajo z ozemlja EU.

Državljani EU imamo namreč od leta 2014 pravico zahtevati od ponudnikov iskalnih pogonov, da odstranijo zadetke, ki vsebujejo netočne, nepopolne, nepomembne ali pretirane podatke o posamezniku. A Google si je predpis razlagal nekoliko drugače, kot nekatere države članice in je take podatke napravil nevidne samo na ozemlju države iz katere je prihajal vlagatelj zahteve. Podjetje se namreč pri tem poslužuje podatkov o geolokaciji posameznika.

Tako je zadeva po sporu med Googlom in francoskim pooblaščencem za varstvo osebnih podatkov, leta 2016 prišla pred Sodišče EU, potem ko je Google umik podatkov izvedel samo na ozemlju EU, ne pa tudi drugod po svetu in pooblaščenec je zato podjetju izrekel kazen v višini 100.000 evrov. Google se je pritožil, njegovi predstavniki pa so svoje ravnanje argumentirali z dejstvom, da bi v nasprotnem primeru manj demokratične države pravico do izbrisa lahko izrabljale kot orodje za cenzuro. Kot rečeno jim je zdaj pritrdil tudi svetovalec sodišča in sicer z argumentom, da iskalne poizvedbe zunaj meja EU ne smejo biti omejene s to pravico: "Temeljna pravica do pozabe mora biti uravnotežena z drugimi temeljnimi pravicami, denimo s pravico do varovanja podatkov in pravico do zasebnosti, na drugi strani pa tudi z legitimnim javnim interesom dostopanja do podatkov, ki jih iščemo."

Mnenje pravobranilcev sodišča običajno že kaže na končno odločitev tribunala, če pa se bo to zares zgodilo, pa naj bi bilo jasno že kmalu, saj naj bi bila razsodba sprejeta še tekom letošnjega leta.