V Googlu se nadaljujejo odpuščanja

Matej Huš

19. jan 2024 ob 18:39:22

V Googlu delijo usodo drugih tehnoloških velikanov, ki so lani začeli odločneje odpuščati zaradi negotovih gospodarskih razmer. V minulem letu so odpustili 12.000 zaposlenih, trend pa se nadaljuje tudi letos. V dobrem tednu so najavili reze na oddelku za Google Assistant in za Google Ads, sedaj pa je na vrsti tudi YouTube. To pot govorijo o sto zaposlenih, skupno pa je to že deseti krog odpuščanj v zadnjih dvanajstih mesecih.

Izvršni direktor Sundar Pichai je zaposlenim že 10. januarja letos poslal sporočilo, v katerem jih je opozoril na težko leto, ki prihaja. Ob tem je dodal, da bo to pomenilo tudi krčenje števila zaposlenih v nekaterih skupinah. Situacija sicer nikoli ni tako drastična, kot se bere v medijih, se poročamo zgolj o odpuščanjih, manj pa o zaposlovanju. Google ima trenutno okoli 182.000 zaposlenih, kar je petino več kot pred dvema letoma. Četudi so lani odpustili 12.000 ljudi, se je število zaposlenih skrčilo le za 4.000 - zapustili so namreč številne druge ljudi.

Ne glede na manjše krčenje pa so razmere zaostrene. Niso redki investitorji, ki opozarjajo, da je v Googlu zaposlenih preveč, in si želijo vrnitev na okoli 150.000 ljudi. Tudi zaposleni v podjetju opažajo, da se je kultura spremenila, morala pa padla. Zato se se zaposleni začeli odločneje boriti za svoje pravice. Sindikati organizirajo proteste, vrstijo se javne objave o poslabševanju razmer. Številni zaposleni so o prekinitvi pogodb izvedeli po elektronski pošti še isti dan.