Google bo odslovil 12.000 zaposlenih

Matej Huš

20. jan 2023 ob 20:27:48

Naslednji v vrsti tehnoloških velikanov, ki se je odločil skrčiti število zaposlenih, je Google. Izvršni direktor Sundar Pichai je danes sporočil, da se bodo poslovili od 12.000 zaposlenih, kar predstavlja približno šest odstotkov zaposlenih. To je podoben delež kot v nekdanjih odpuščanjih v Microsoftu in Amazonu. V ZDA so zaposlene že obvestili in bodo imeli dva meseca odpovednega roka. Odpuščali bodo tudi v drugih državah, kjer bodo postopki lahko nekoliko daljši, odvisno od lokalne zakonodaje.

Poleg dveh mesecev odpovednega roka bodo odpuščenim izplačali odpravnine v višini vsaj štirih plač in še pol plače za vsako dopolnjeno leto v podjetju. Izplačali bodo tudi neizkoriščen dopust, pripadajoče bonuse za letošnje leto in še šest mesecev zdravstvenega zavarovanja. V drugih državah bodo odpravnine in druge ugodnosti v skladu s tamkajšnjo zakonodajo, so dodali.

Google odpušča, ker se boji prihajajoče recesije. Pichai je dejal, da so v minulih letih intenzivno zaposlovali in se pripravljali na drugačno gospodarsko realnost od trenutne. Da se bo to zgodilo, je bilo jasno že julija, ko je Pichai dejal, da podjetje ni tam, kjer bi moralo biti. Tedaj so odpisali tudi precej projektov in skupin, denimo Project Loon, Area 120 itd. Podjetje izkorišča to priložnost za spremembo prioritet, med katerimi bo pri vrhu umetna inteligenca. Google na tem področju še ni konkurenčen, saj Assistant nikoli ni zares prinesel konkretnih denarjev, medtem ko ima DeepMind še vedno nišne produkte. Po drugi strani Google še vedno ponuja tradicionalne načine iskanja po spletu, kar bi lahko govorni roboti, kakršen je ChatGPT, popolnoma spremenili.