Tehnološki sektor še vedno bolj odpušča kakor zaposluje

Matej Huš

16. mar 2024 ob 14:07:27

Odpuščanja v tehnološkem sektorju dosegajo višje ravni od tistih, ki smo jih bili vajeni v minuli letih. Po podatkih spletne strani Layoffs.fyi ocenjujejo, da so v ZDA letos izgubili že 50.000 delovnih mest v 200 tehnoloških podjetjih, s čimer je hitrost odpuščanja dosegla ravni izpred 23 let, ko je počil balonček dot-com. V minulem letu so izgubili že 260.000 delovnih mest, kar je največ po letu 2001.

Kot poroča CNBC, je zato tudi iskanje novih zaposlitev težje, plačila pa nižja. Število zaposlenih krčijo Alphabet, Amazon, Cisco, Meta, Microsoft, SAP in drugi velikani. Na borzah za zdaj vlada optimizem, saj so se trgi na zmanjšanje števila zaposlenih odzvali z rastjo, ker bo vsaj kratkoročno to znižalo stroške poslovanja. Seveda tehnološka podjetja ves čas tudi zaposlujejo, a v povprečju število zaposlenih upada. Novozaposleni pa se morajo sprijazniti s slabšimi pogoji dela, nižjim plačilom, manj stabilnosti in ugodnostmi. V minulih dveh leti so plače v tem sektorju stagnirale, ugotavljajo pri Comprehensive.io.

A tudi tehnološki sektor ni monolitna gmota. Zlasti na področju umetne inteligence so obeti še vedno zelo dobri, plače se povečujejo, število delovnih mest raste. Plače inženirjev na področju umetne inteligence so lani v zadnjem kvartalu zrasle za 12 odstotkov in v povprečju dosegajo 190.000 dolarjev.