Starlink izstrelil satelite, ki prinašajo satelitski internet na telefone

Matej Huš

4. jan 2024 ob 22:01:38

V noči s torka na sredo po slovenskem času je SpaceX v vesolje poslal še 21 satelitov za internetno omrežje Starlink, med katerimi je šest tudi takšnih, ki omogočajo satelitsko povezljivost običajnih pametnih telefonov. Gre za lastnosti, ki jih označujejo kot Direct to Cell, in satelitom omogočajo, da delujejo kot bazne postaje v vesolju. Njihove signale bodo telefoni lovili brez predelav in dodatkov, kar je vsaj v teoriji prvi korak k resnično globalni pokritosti s telefonskim signalom.

Starlink bo še letos zagotovil pošiljanje sporočil prek tega sistema, prihodnje leto pa načrtujejo še govorni in podatkovni promet. V ZDA v projektu sodeluje operater T-Mobile, partnerje pa imajo tudi v Avstraliji, Kanadi, Novi Zelandiji, na Japonskem in Švici. Ob tem Elon Musk dodaja, da je hitrost snopa okrog 7 Mb/s, kar se deli na uporabnike na širokem področju. S klasičnimi prizemnimi omrežji zato Starlink ne more tekmovati, je pa koristen, kjer signala sploh ni. Starlinkov signal je generacije LTE.

Testiranje bodo v ZDA pričeli kmalu, je dejal T-Mobile. Dodali so, da gre za prve izmed satelitov s to funkcionalnostjo, s prihodnjimi izstrelitvami pa jih bo v orbiti še več.