SpaceX poslal prvi SMS prek satelietov

Matej Huš

13. jan 2024 ob 00:00:31

Pred tednom dni je SpaceX v orbito poslal tudi šest satelitov, ki bodo na Zemlji omogočali neposredno povezljivost s pametnimi telefoni, ne da bi slednji potrebovali drago opremo. Sedaj so sporočili, da so že 8. januarja poslali prvo besedilno sporočilo (sms). Tehnologija Direct-to-Cell je torej nared in deluje.

Sporočil je bilo pravzaprav več. Ob tem v SpaceX pojasnjujejo, da je glavni izziv zagotoviti povezljivost s pametnimi telefoni, ki niso narejeni za komunikacijo s sateliti. Njihov domet je kratek, oddajna moč pa šibka (0,2 W). Zato so na satelite namestili usmerjene antene (phased arrays) dimenzij 2,7 x 2,3 metra, ki šibke signale lovijo. Komunikacija v drugo smer je manj problematična. Drugi izziv so hitrosti. Sateliti se premikajo s hitrostjo 7,7 kilometra na sekundo, zato morajo upoštevati Dopplerjev pojav in hkrati skrbeti za brezhibne predaje.

Nova storitev bo na voljo v sodelovanju z več operaterji. V ZDA je to T-Mobile, prihaja pa še v Avstralijo, Kanado, na Japonsko, v Švico, Čile in Peru. Operaterji zagotavljajo spekter v območju 1,6-2,7 GHz za povezljivost LTE.